Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Βιβλίο - Ποίηση

Κάπου διάβαζα μια μελέτη ότι εμείς οι Έλληνες δεν διαβάζουμε βιβλία ούτε εφημερίδες και γενικά είμαστε πολύ κακοί αναγνώστες ενώ αρεσκόμαστε να παρακολουθούμε τηλεόραση και γενικά να ενημερωνόμαστε μέσα από τα οπτικοακουστικά μέσα.


Αυτό είναι αλήθεια αν και για τις εφημερίδες έχω πολύ αρνητική γνώμη και αποφεύγω να αγοράζω ενσυνειδήτως και θα εξηγήσω το γιατί. Ενώ έκαναν ανάλυση των ευρημάτων της έρευνας οι δημοσιογράφοι της εκπομπής κατηγορούσαν τους πολίτες για χαμηλή ποιότητα πνεύματος σαν λόγο αποστροφής προς τις εφημερίδες μη λαμβάνοντας υπόψη τα λάθη της δικής τους πλευράς. Η εφημερίδα σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα έντυπο προπαγάνδας του εκάστοτε επιχειρηματία ή μέσο παραπληροφόρησης του κάθε δημοσιογράφου. Δεν διαφέρει για μένα από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.


Απ’ την άλλη είναι πολύ λυπηρό που κλείνουμε την πόρτα στα λογοτεχνικά βιβλία. Δε λέω, βάζω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτούς που θα πρέπει να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο για να κάτσουν να διαβάσουν κάτι εποικοδομητικό γι’ αυτούς. Έτσι λοιπόν αφού σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα της ποίησης πήγα στο βιβλιοπωλείο και αγόρασα τα ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου.


Η ποίησή είναι για μένα είναι η πεμπτουσία του γραπτού λόγου αφού μπορεί και εξυμνεί με τον καλύτερο τρόπο την αγάπη, την ειρήνη και τον ανθρωπισμό. Στην ποίηση οι λέξεις αναπαρθενεύονται, όπως άκουσα κάπου να λένε, και ορίζονται ξανά και ξανά σε σουρεαλιστικά μοτίβα. Η ποίηση είναι η πιο όμορφη μορφή της γλώσσας και του γραπτού λόγου, είναι το μέσο στο οποίο οι λέξεις αποκτούν ουσία και μορφή, αλλά και αρμονία μελωδική! Είναι λακωνική και απέριττη!


Έτσι λοιπόν μια τέτοια μέρα ας μην ξεχάσουμε να ταξιδέψουμε με ένα καλό βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: