Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Για όλα φταίει.. ο εαυτός σου

Είναι κάποιες φορές που η αγάπη μπορεί να γίνει ουσιαστική και περισσότερο αληθινή για άψυχα υλικά και άυλα αντικείμενα παρά για κάποιο έμψυχο όν δηλαδή για κάποιο πρόσωπο. Είναι κάποιοι που σκέφτονται ότι ένα ιδιόκτητο προσωπικό τους αντικείμενο έχει συναισθηματικά μεγαλύτερη αξία αλλά και κάποιοι άλλοι που δίνουν αγάπη ας πούμε στα λούτρινα αρκουδάκια τους - αγάπη πραγματική που την εννοούν - παρά για κάποιον γύρω τους που την έχει ανάγκη, όπως τα μικρά κοριτσάκια που ενώ παίζουν με τις κούκλες τους νοιάζονται να της ντύσουν, να τις ταΐσουν ενώ όταν βλέπουν ρακένδυτους άστεγους πολίτες στο δρόμο αποστρέφουν το βλέμμα τους.

Διαπίστωσα πως και η αγάπη έχει γίνει εμπορικό προϊόν, εκπίπτει, πλειοδοτεί και κυρίως υπάρχει και βρίσκει ανταπόκριση ανάλογα με το συμφέρον. Ουέ και αλίμονο αν δεν είσαι εσύ το κέντρο του κόσμου, ουέ και αλίμονο αν η ζωή σου γυρνά γύρω από πρόσωπα και καταστάσεις και προωθείται από την αγάπη και το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο. Να ένας λόγος που θρησκείες που μιλούν για αγάπη καταρρέουν από μέσα και από έξω και δεν έχουν θέση σε κοινωνίες που καθιέρωσαν την ''νέα ηθική''.

Παίρνοντας αφορμή από μια διαφήμιση του ΟΤΕ που έχει σαν σλόγκαν ''για όλα φταίει ο ΟΤΕ'' είπα να το αλλάξω λίγο να το κάνω ''για όλα φταίει ο εαυτός μου'' και να γράψω μερικά πράγματα που με απασχολούν.

Έχεις ένα πρόβλημα, κάτι σε απασχολεί ρε αδερφέ, πας στους φίλους σου να το συζητήσεις, να το βγάλεις από μέσα σου, να ελπίσεις πως θα σε καταλάβουν, προσπαθείς να μιλήσεις, να βρεις κάπου ανταπόκριση, να πάρεις μια συμβουλή και είσαι πρόθυμος να ακούσεις. Λες πόσο μόνος αισθάνεσαι, πως νοιώθεις ότι σε μισούν, ότι σε αντιπαθούν, ότι αδιαφορούν. Οι φίλοι που δήθεν νοιάζονται, που σε θυμούνται μόνο όταν εσύ τους θυμάσαι, που ποτέ δεν έχουν σηκώσει το τηλέφωνο να σε καλέσουν να σου πουν έτσι στο άσχετο, έλα Θανάση καλά είσαι; Τι κάνεις; Σου λένε την ''συμβουλή'' τους που πάντα είναι η εξής ''πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Αυτό είναι το πρόβλημά σου''

Και εγώ σκέφτομαι και λέω.. δεν είναι πλεονασμός όλο αυτό; Υπάρχει άνθρωπος που θέλει το κακό για τον εαυτό του; Φταίει ο εαυτός μου που με αντιπαθούν και αδιαφορούν, φταίει και για το ότι δεν αγαπώ τον εαυτό μου; Για όλα φταίει ο εαυτός μου δηλαδή; Και όταν ρωτάω και λέω, δηλαδή τι πρέπει να κάνω για να αγαπήσω τον εαυτό μου η απάντηση είναι γράψτους και στείλτους στον αγύριστο. Άρα αγάπα τον εαυτό σου σημαίνει αγάπα τον εαυτό σου σαν να ήταν ο πλησίον σου και αδιαφόρα για τον πλησίον σου για να μην έχεις σκοτούρες., κάνε τον κόσμο να γυρίζει γύρω από σένα, γίνε εγωιστής με ναρκισσιστικές τάσεις και προπάντων μη νοιάζεσαι… αυτή είναι η συμβουλή των φίλων που δεν έχω και προφανώς κάνουν το ίδιο πράγμα.

Δεν πειράζει θα το καταλάβω και εγώ κάποτε και θα σταματήσω να στενοχωριέμαι και να βασανίζομαι.
Να είναι καλά ο εαυτούλης μας λοιπόν και οι άλλοι να κόψουν το κεφάλι τους. (ειρωνικά το λέω φυσικά...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: